"Solidair met Griekenland door in België hart boven hard te organiseren"

IMG_20150703_202319

Kalispera!

De weergoden hebben ons goed voorbereid om samen te zijn met de Grieken.

Ons één voelen met de Europese politiek is een heel ander paar mouwen. Die heeft zich niet alleen tegen de Grieken, maar ook tegen de rest van de Europeanen gekeerd.

Tien jaar geleden ging de Euro-speeltuin open en leenden Franse, Duitse en andere Noord-Europese banken honderden miljarden in Zuid-Europese landen, ook in Griekenland.

Vijf jaar geleden gingen de banken vrijuit en maakte de Troika met instemming van de Belgische regering van Griekenland een schuldkolonie. Ze drukten een besparingsbeleid door dat de Griekse samenleving op de rand van de afgrond bracht: de economie kromp even hard als de armoede en de zelfmoorden stegen. De leningen gingen naar de Europese banken, maar de Grieken kregen de schuld – in beide betekenissen van het woord.

Ondertussen vertelde men aan ons dat Grieken corrupt zijn. Daar is inderdaad een hardnekkige oligarchie, maar het heeft Europese banken niet tegengehouden er miljarden aan te lenen. En ondanks haar hervormingsdrang, heeft de Troika die corrupte elite met rust gelaten. Zeggen dat Grieken corrupt zijn is als zeggen dat Belgen corrupt zijn omwille van Dexia of omdat Inbev geen belastingen betaalt.

Zes maand geleden waren de Grieken het beu. Een nieuwe regering wil het land echt hervormen.

Van Overtvelt, Dijsselbloem, het IMF, Merkel. Iedereen weet dat de Griekse schuld onhoudbaar is en dat het besparingbeleid gefaald heeft. Maar economische logica interesseert hen niet. Ze willen Griekenland aan de schuldenketting houden zodat ze Griekenland kunnen blijven dicteren wat te doen.

En dat is wat op een iets zachtere wijze ook in de rest van Europa gebeurt. De Europese Commissie controleert onze begroting en legt besparingen op. Niet omdat dat goed is voor de samenleving, maar om ons aan de leiband te houden.

Europese beleidsmakers kunnen niet verdragen dat Griekenland zich nu op de democratie beroept omdat de democratie hen dwingt om hun eigen fouten toe te geven.

Als ze overtuigd waren dat hun beleid goed is voor de bevolking, waarom zouden ze Griekenland dan zo chanteren? De ECB heeft er zelfs voor gezorgd dat de banken dichtblijven.

De Griekse bevolking staat voor ons. Vandaag staan we hier om hun moed te geven. Voor ons is het eenvoudig om voor de nee stem op te komen, maar voor de Grieken is er door de chantage moed voor nodig. We moeten dat onthouden en morgen solidair zijn door ons in eigen land hart boven hard te organiseren.

Nee aan het besparingbeleid. Nee aan schuldenslavernij.

Ja aan de democratie. Ja, er is een alternatief.

Frank Vanaerschot