Divestment gaat om meer dan duurzame fondsen

FFree

Het programma Bonus van Radio 1 stond zaterdag in het teken van divestment – de beweging die investeringen in fossiele brandstoffen de rug toekeert.

Concreet werden enkele banken geïnterviewd over de evolutie van het duurzaam beleggen en die blijken in de lift te zitten. BNP Paribas Fortis zei dat de duurzame beleggingen van haar klanten gestegen zijn van 2,8 miljard euro vorig jaar naar 4 miljard euro dit jaar. En volgens Thomas Leysen, voorzitter van KBC, is duurzaam beleggen de toekomst en is vooral de jongere generatie daar echt mee bezig. Geert Noels ten slotte, corrigeerde dat hij vermoedde dat slechts 2% van zijn klanten niet in fossiele brandstoffen willen investeren. Hij haalde hiermee een thema aan dat verder niet in het programma besproken werd. In welke mate betekenen duurzame fondsen een desinvestering uit fossiele brandstoffen? En krijg je een goed beeld over wat divestment betekent als je enkel kijkt naar wat er gebeurt bij duurzame fondsen?

Dat meer mensen in duurzame fondsen investeren is positief, want het wilt zeggen dat meer mensen begaan zijn met het thema, ook in hun portefeuille. Maar er zijn ook enkele kanttekeningen. Er bestaan geen regels om een fonds duurzaam te mogen noemen. Een snelle zoektocht leert dat Royal Dutch Shell een van de belangrijkste beleggingen van een duurzaam fonds van BNP Paribas Fortis (PARVEST SUSTAINABLE EQUITY EUROPE) - een van 's werelds grootste oliemultinationals.

Men kan zich afvragen wat BNP Paribas hier net bedoelt met duurzaamheid. Het is een fenomeen dat we wel vaker zien bij duurzame fondsen. Voor onze evaluatie van duurzame fondsen kan je bij onze Faire Geldwijzer terecht.

Zowat alle banken bieden fondsen aan die ze als duurzaam bestempelen, maar die zetten daarom nog niet altijd even sterk op een energietransitie in. Maar divestment gaat om veel meer dan de vraag naar duurzame beleggingsfondsen. Er zijn steeds meer mensen en instellingen die de financiële sector op het matje roepen over hun investeringen in fossiele brandstoffen. Bloomberg berichtte vorige week dat dit jaar beleggers er zich toe geëngageerd hebben om 2600 miljard dollar investeringen in fossiele brandstoffen te verkopen. In 2014 bleef de teller op 50 miljard dollar staan. De belangrijkste kwestie hierbij is niet of de desinvesteringen van deze groep eigenhandig de fossiele brandstoffenindustrie zullen droogleggen, maar de rol van deze beweging om de aandacht te vestigen op de investeringskeuzes die nog lang niet in de richting gaan van de noodzakelijke energietransitie. Divestment is een tak van een ruimere opkomende beweging van burgers die van overheden verwachten dat ze eindelijk doeltreffende maatregelen neemt om fossiele brandstoffen zo snel mogelijk uit de wereld te helpen en voluit op hernieuwbare energie over te schakelen.

Je kan het programma herbeluisteren of het artikel dat DeRedactie erover maakte, lezen.

Frank Vanaerschot