Hoeveel investeert jouw bank in ExxonMobil?

See video

Tijdens #breakfree2016 (5-16 mei) gaan er wereldwijd acties door om fossiele brandstoffen in de grond te houden. FairFin wil dat banken in België snel kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie en fossiele brandstofbedrijven als ExxonMobil uitsluiten van financiering.

Er zijn geen technische en economische barrières meer voor een volledige omschakeling naar hernieuwbare energie tegen 2050. De sleutel voor verandering is: geldstromen verleggen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.

Veel grote investeerders zijn hier al mee bezig. Onder de noemer 'divestment' (desinvestering) trekken ze grote sommen geld terug uit multinationals als Shell, Total en Exxon Mobil. In 2015 kondigden investeerders, die samen 2600 miljard dollar vertegenwoordigen, aan te zullen desinvesteren. Dat is al 50 keer meer dan het bedrag dat in 2014 gedesinvesteerd werd.

Vraag je bank te kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie

Banken zijn nog niet mee. BNP Paribas, Deutsche Bank en ING  investeerden de laatste vijf jaar 9 keer meer in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.

FairFin roept banken op snel te kiezen voor een toekomst met hernieuwbare energie. Help jij mee de druk op te voeren? Laat via de website BankWijzer weten wat je vindt van het klimaatbeleid van je bank.

www.bankwijzer.be