Alles over complementaire munten nu op www.fairfin.be

Muntuit

FairFin richtte in 2009 innovatieplatform Muntuit op met als doel kennis en ervaring rond complementaire muntsystemen samen te brengen en uit te breiden. Het eerste project: pionieren met de Torekes in Gent, samen met de Stad Gent, Samenlevingsopbouw Gent en de Vlaamse Overheid. Dit pilootproject wordt wegens succes verdergezet. FairFin stond ook aan de wieg van de Leermunt, die op het atheneum Wispelberg in de vorm van wispo's nog altijd dienst doet.

In 2012 wilde intercommunale Limburg.net haar bestaande muntsysteem de e-portemonnee verfijnen en uitbreiden. Daarvoor werd bij de Europese overheid onder de titel CCIA een subsidieaanvraag ingediend samen met partners uit Engeland (NEF en de Londense wijk Lambeth), Wales (Spice), Frankrijk (de stad Nantes) en Nederland (Qoin en Amsterdam stadsdeel Oost). De bedoeling is om van elkaar te leren en elkaar te helpen bij de opstart en verspreiding van nieuwe muntsystemen. Streven hierbij is om, zeker in tijden van crisis, de lokale gemeenschappen te versterken en ze daarvoor vernieuwende instrumenten aan te reiken. FairFin werkt als subpartner mee met Limburg.net om dat hier te lande te realiseren.

Daarnaast geeft FairFin advies aan organisaties en lokale besturen die zelf aan de slag willen met complementaire munten.

Contact

Hugo Wanner hugo.wanner@fairfin.be

Twitter @Muntuit