Aandelen Oikocredit België en De Landgenoten krijgen FairFin en Financité label

logo_RVB_HD

Oikocredit Belgie cvba-so en De Landgenoten cvba-so zijn de eerste Nederlandstalige organisaties wier aandelen het FairFin en Financité label voor solidaire financiële producten krijgen. Geïnteresseerden kunnen kennismaken met Oikocredit, De Landgenoten en andere duurzame investeringsmogelijkheden tijdens de Move Your Money infomarkt op 22 oktober in station Gent-Sint-Pieters.

Het Financité en FairFin label keurt financiële producten op hun sociale en ecologische waarde. Vers gelabeld zijn de aandelen van Oikocredit België en De Landgenoten. Het label van Financité en FairFin is gericht op sommige vormen van investeringen die sociale cohesie bevorderen. Het kan gaan om spaarrekeningen, termijnrekeningen, kapitaalparticipaties, obligaties of solidair microkrediet. Financité en FairFin evalueren jaarlijks de niet-financiële kwaliteit van de gelabelde producten (sociale cohesie, maatschappelijke verantwoordelijkheid, transparantie...) en verzekeren zo de investeerder dat zijn geld solidair wordt ingezet.

Financiering dichtbij hart en huis

Het label groeit snel. FairFin en Financité lanceerden het gezamenlijk op 1 juli en er zijn al twintig producten gelabeld, waaronder vandaag de aandelen van Fan(e)s de carotte, Graines de Vie, Climax (biologische landbouw) en Cyréo (sociale economie) aan Franstalige kant en de aandelen van Oikocredit-be cvba-so en De Landgenoten cvba-so aan Nederlandstalige kant. Oikocredit biedt leningen aan projecten in het Zuiden. De Landgenoten kopen landbouwgrond en verhuren die aan bioboeren. Dergelijk type investeringen biedt burgers de kans te investeren in projecten die dicht bij hun hart liggen en (dikwijls) ook dichtbij huis.
Het label biedt een duidelijke meerwaarde voor de producten. Kaat Segers van De Landgenoten: “Over jezelf beweren dat aandeelhouderschap in je coöperatie een ethische, solidaire keuze is, klinkt al gauw als reclame. Door de kwaliteitscriteria van het FairFin en Financité label wordt bevestigd dat een investering in De Landgenoten cvba-so inderdaad een goede keuze is. Zeker iets om mee uit te pakken!"

Move Your Money Week 18-25 oktober

FairFin organiseert volgende week voor het eerst in België een Move Your Money Week, waarin mensen en organisaties worden aangemoedigd hun geld te verhuizen naar ethische alternatieven.  In dit kader is er 22 oktober van 14-19u een infomarkt in station Gent-Sint-Pieters, waar naast Oikocredit en De Landgenoten ook Triodos Bank, VDK Spaarbank, Partago, SoCrowd en NewB reizigers zullen overhalen tot een duurzame move met hun geld. Wie ter plekke een investering doet, maakt kans op een duurzame bank made by Hout en Jong.