Dossier Belfius toont: manifeste politieke onwil om geld in te zetten voor de samenleving

petition

Deze week in De Tijd: de regering zet Belfius onder druk om dividend op te trekken. Je zou in de verleiding kunnen komen om te denken: 'Als het helpt om het gat in de begroting te dichten is het goed dat de regering Belfius onder druk zet om veel winst te maken.' We moeten dan wel vergeten dat het nastreven van hoge winsten bij banken minder dan 10 jaar geleden tot de grootste financiële crisis sinds een eeuw geleid heeft.

Je zou ook kunnen denken dat het niet zo gek is voor een regering om een grote bank die ze in handen heeft in te zetten om broodnodige, maar niet zo winstgevende zaken, zoals gemeenten, ziekenhuizen, sportzalen en rusthuizen te financieren aan gunstige voorwaarden. Toevallig een van de specialiteiten van Belfius.

Maar de prioriteit van de regering is dat Belfius zoveel mogelijk winst maakt en naar de beurs gaat.

Telkens opnieuw blijken maatregelen van deze regering een half jaar later minder dan 'verwacht' op te brengen en dient dit als voorwendsel om te besparen op pensioenen of de zorg. Nu moet het begrotingstekort en de hoge staatsschuld die zelf in grote mate een gevolg is van bankreddingen ons ook doen aanvaarden dat we Belfius gedeeltelijk uit handen geven en de controle die de overheid daarna nog overhoudt, gebruikt om winstbejag te stimuleren. Dit dossier is nochtans het bewijs dat het anders kan en dat er wél geld is. Maar is ook een manifeste politieke onwil om het geld in te zetten voor de samenleving. Teken daarom de petitie tegen de privatisering van Belfius: http://www.belfiusisvanons.be/2017/10/10/petitie/

Deze petitie is een initiatief van het platform Belfius is van ons, waar naast FairFin nog 30 andere maatschappelijke organisaties hun schouders onder zetten.