Belfius is van ons

Vers gelanceerd: www.belfiusisvanons.be

5 jaar geleden werd Belfius geboren

"Belfius is de feniks die uit de as van de Dexia-groep is herrezen," zegt De Tijd naar aanleiding van de 5de verjaardag. "Door Belfius uit de Dexia-groep los te wrikken, heeft België een bank kunnen veiligstellen die belangrijk is voor de Belgische economie. Gedaan met internationaal avonturieren. Gewoon een in België verankerde bank die financiële diensten levert aan Belgische gezinnen, bedrijven en lokale besturen."

Hoera! Nou ja…

Belfius is al 5 jaar van ons

We hebben Belfius niet voor niks gekregen. We hebben er een prijs voor betaald en dat mag je gerust letterlijk nemen. Elke Belg heeft er 363 euro voor betaald (4 miljard in totaal). Dan zou je verwachten dat we ook inspraak zouden krijgen in het beleid van Belfius. Maar daar wringt het schoentje. Gewone bank Belfius wordt ook 'gewoon' bestuurd door bankiers, die erop gericht zijn winst te maken en te groeien. "Ze keert dividenden uit en droomt van overnames," volgens De Tijd.

Maar is dat wel het Belfius dat jij wil? Van welk Belfius droom jij? Een bankkantoor waar het personeel voldoende tijd heeft en neemt om al je vragen te beantwoorden. Een bank die 's avonds kan worden omgevormd tot repetitieruimte. Of misschien, net als ons: een echt duurzame bank die een motor is voor de transitie naar een koolstofarme economie.

Belfius is onze opportuniteit om samen te realiseren wat we het liefst willen van een bank.

Belfius vandaag én morgen

De Belgische staat is voor 100% aandeelhouder van Belfius Bank. Lange tijd leek een verkoop of privatisering het scenario dat de huidige regering in gedachten had. Nu lijkt het er op dat de regering echter besloten om Belfius voorlopig te behouden. Ze verkiest een cashkoe boven een eenmalige financiële opsteker. Niet onverstandig, maar het kan nog verstandiger: Belfius hervormen naar een bank die naast financieel rendement ook maatschappelijk rendement oplevert. Een bank die bij een volgende crisis niet omvervalt, omdat we er met zijn allen een stem in hebben en er zo voor zorgen dat het een duurzame bank is die investeert in de noden van de reële economie.

Zo’n bank met een duidelijk maatschappelijke opdracht en een beheer vanuit de samenleving is geen absurd idee is. In Duitsland en Zwitserland maken dergelijke stakeholder banks een belangrijk deel uit van het bancaire landschap. Ook onze geschiedenis bevat tal van voorbeelden.

België is ook niet het enige land dat na de crisis met geredde banken te maken had. Op het eerste publieke debat rond de toekomst van Belfius dat FairFin samen met tien andere organisaties in juni organiseerde, spraken onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland over hun pogingen om de opportuniteiten van stakeholderbanken onder de aandacht te brengen. Tevergeefs: voor RBS en ABN Amro is het inmiddels te laat. Met Belfius hebben we nog een kans.

Maar genoeg gepraat. Laten we nu maar eerst vieren dat Belfius al 5 jaar van ons is. Dus ook van jou en mij!

Wil je dat we ons blijven inzetten om van Belfius een maatschappelijk zinvolle bank te maken? Steun dit project dan met een gift. Maak een bedrag over op rekening BE 10 5230 8038 6504 en BIC: TRIOBEBB van FairFin met de mededeling 'Belfius’. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest waarmee je 45% van je gift terugkrijgt. Heel erg bedankt!!