Duurzame spaarrekening

Met een duurzame spaarrekening investeer je in bedrijven en organisaties die voldoen aan strenge voorwaarden omtrent mensenrechten, milieu en ethisch ondernemen.

Triodos Bank gebruikt je spaargeld ter financiering van initiatieven die een positieve meerwaarde hebben voor mens en milieu.

VDK Spaarbank heeft een SpaarPlus Rekening, die eveneens sociaal-ethische criteria hanteert om te investeren. VDK berekent bovendien een percentage op de spaarinlage van alle spaarders en verdeelt de commissie onder zeven partnerorganisaties, waaronder FairFin.

Je kan FairFin nog een extra duwtje in de rug geven via het systeem van rentebestemming of rente-afstand via Triodos of VDK. Op die manier geef je (een deel van) je rente aan FairFin, om de werking te ondersteunen. Rente-afstand geldt als gift, dus je krijgt er een fiscaal attest voor als het meer is dan 40 euro per jaar.

  • Bij VDK kun je tussen 1 januari en 1 maart je bedrag en begunstigde organisatie kiezen
  • Bij Triodos kun je heel het jaar door voor intrestafstand kiezen. Je kiest op dit formulier voor een percentage van je intrest. De organisatie moet je zelf invullen. Voor FairFin is dit: FairFin vzw, Vooruitgangstraat 333/9, 1030 Brussel.

Veel gedoe om van bank te veranderen? Helemaal niet! Dankzij de Bankoverstapdienst hoef je enkele een nieuwe bank te kiezen.

Een overzicht van andere, duurzame bankproducten vind je hier.