Ook Australische grootbanken investeren miljarden in steenkool

Greenpeace lanceerde begin oktober een rapport waaruit bleek dat de grootste banken van Australie de laatste vijf jaar 5,5 miljard dollar investeerden in de steenkoolindustrie. Dat is zeven keer meer dan de 784 miljoen dollar die werd uitgetrokken voor hernieuwbare energie. Australië beschikt nochtans over veel natuurlijke energie bronnen en zou volgens Greenpeace met de juiste investeringen en een ondersteunend beleid een clean energy powerhouse kunnen worden.

De bank ANZ, die recent nog werd uitgeroepen tot ’s werelds meest duurzame bank, bleek de grootste financier van de steenkoolindustrie in Australië: zij verstrekte voor 1,7 miljard dollar aan leningen voor steenkool. ANZ werd gevolgd door Commonwealth Bank (1,6 miljard dollar), NAB en Westpac (elk 1 miljard dollar) en Suncorp (227 miljoen dollar). Twee andere onderzochte instellingen, Bendigo Bank en Mecu Credit Union, investeerden niet in steenkool.

Greenpeace roept de banken op zich terug te trekken uit de financiering van de twaalf nieuw geplande steenkoolcentrales in Australië, zeker nu de bevolking massaal heeft gestemd voor acties tegen klimaatverandering.

Kijk voor meer info en het rapport op de site van Greenpeace Australia