Opvallende begrafenis van steenkool aan kantoren van Deutsche Bank, ING en BNP Paribas

Rouwceremonie en overhandiging Bankroet-petitie

BRUSSEL – Met een opvallende rouwceremonie aan de kantoren van Deutsche Bank, ING en BNP Paribas werd steenkool op 1 maart 2011 symbolisch begraven. Tijdens de plechtigheid overhandigden de initiatiefnemers zo’n 4000 handtekeningen aan vertegenwoordigers van de financiële instellingen. De ondertekenaars van de petitie vragen banken om niet langer te investeren in steenkoolcentrales, en over te schakelen op de financiering van hernieuwbare technologie.

Klik hier voor het foto-album op Flickr.

Klik hier voor het filmpje.

Lees het integrale dankwoord aan de overledene, uitgesproken aan de hoofdkantoren van Deutsche Bank, ING & BNP Paribas

Bij elke halte aan de bezochte banken sprak de dienstdoende priester een ‘dankwoord’ uit aan het adres van de vrienden-financiers van het ter ziele gegane steenkool, gevolgd door een symbolische begrafenis. De handtekeningen van de Bankroet-petitie, voor de gelegenheid verpakt als rouwregister, werden samen met een aandenken plechtig overhandigd aan vertegenwoordigers van de bezochte bankinstellingen. Naarmate de plechtigheid vorderde, sloeg de bedrukte sfeer om in opluchting – en zelfs lichte euforie. De ceremonie werd muzikaal opgeluisterd door leden van de fanfareband Jaune Toujours, die de treurende stoet omtoverden in een bescheiden triomftocht. Omstaanders en nieuwsgierige werknemers van de bankinstellingen kregen ondertussen een passend rouwprentje in de handen geduwd.

Frank Vanaerschot: “Deze begrafenis is symbolisch, maar toch is het absoluut noodzakelijk om zo snel mogelijk écht afscheid te nemen van steenkool als energiebron. Banken spelen daarin een cruciale rol, ze moeten beseffen dat hun investeringen in vervuilende steenkoolcentrales de klimaatinspanningen teniet doen. We nodigen ze dus uit om samen met ons steenkool te begraven, voor eens en voor altijd.”

De rouwstoet hield halt bij de Brusselse hoofdkantoren van BNP Paribas en Deutsche Bank. Banken spelen namelijk een cruciale rol in het steenkool-verhaal, door te investeren en leningen te verstrekken. Uit een onderzoek van Netwerk Vlaanderen (‘Bankiers op Hete Kolen’) blijkt dat de onderzochte banken in de periode 2008-2009 voor minstens € 18,5 miljard investeerden in E.ON, RWE en Vattenfall – energiebedrijven die strategisch inzetten op het bouwen en uitbaten van steenkoolcentrales. Deutsche Bank (€ 7,4 miljard) en BNP Paribas (€ 6,2 miljard) spannen de kroon.

Bovendien verstrekte Deutsche Bank in 2009 een lening voor de bouw van een steenkoolcentrale die jaarlijks 5,2 miljoen ton CO2 uitstoot. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van zo’n 1,7 miljoen auto’s. In 2008 participeerde BNP Paribas in een lening aan GDF Suez, bestemd voor de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale in Chili. De kolencentrale zou een vermogen van 150 mW produceren, goed voor een CO2-uitstoot van 860.000 ton per jaar – vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van zo’n 286.000 auto’s.

Fotomateriaal:

Link naar het Flickr-album. Beelden van fotograaf Herman Vanaerschot vrij te downloaden.

Beeldmateriaal:

Filmpje van De Wereld Morgen

Meer info:

dossier ‘Bankiers op hete kolen’, of contacteer Frank Vanaerschot (Campagnemedewerker Netwerk Vlaanderen) via frank@netwerkvlaanderen.be of via 02 201 07 70.