FairFin publiceert: Staat van de Banken 2016

Hoe staat het met onze banken, acht jaar na de financiële crisis?

In de publicatie De Staat van de Banken geeft FairFin enige toelichting bij de activiteiten van 17 financiële instellingen actief in België: BNP Paribas, Belfius, Argenta, KBC, ING, Triodos Bank, VDK Spaarbank, Van Lanschot, Deutsche Bank, ABK Bank, Groupe CPH, Crelan, Bank Van Breda, bpost bank, Beobank, Keytrade Bank en Europabank.

We kijken enerzijds in hoeverre deze banken rekening houden met maatschappelijke thema’s: willen ze actief bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering? Sluiten ze bedrijven uit die gebruik maken van kinderarbeid of op andere manieren mensenrechten schenden?Anderzijds bekijken we in hoeverre ze betrokken zijn bij de reële economie: welk gedeelte van hun activa gaat naar kredieten? Hoe groot is hun buffer? Hoeveel wordt er gespeculeerd?

De bespreking van de banken wordt vooraf gegaan door een uitleg over de manier waarop wij banken bij FairFin toetsen en wat we van hen verwachten.

Waarom deze publicatie?

Een bank heeft een bijzondere rol in de samenleving. Via financiering kan ze beslissen welke projecten wél en welke niet worden uitgevoerd.FairFin trekt banken aan hun oren over wat ze doen met het geld dat ze via rekeningen en fondsen verzamelen. Dat geld slaapt niet op de bank. Banken investeren het in bedrijven en projecten, met als bedoeling daar geld uit te genereren. Maar het ene bedrijf of project is het andere niet. FairFin brengt aan het licht hoe banken wapens, dictaturen en klimaatopwarming financieren.

Een exemplaar bestellen

Je kunt een exemplaar van De Staat van de Banken bemachtigen door lid te worden van FairFin. Dit doe je door je je gegevens hier achter te laten en 20 euro over te maken op rekening BE77 8939 4401 1442 met de mededeling ‘lidgeld 2016 + je naam’. We sturen je de publicatie dan op, samen met een exclusief FairFin keukenschort en een raamaffiche van de MoveYourMoney Week. Als FairFin lid krijg je daarbij ook korting op onze activiteiten. En bovenal versterk je als lid onze stem voor een duurzaam financieel systeem.

FairFin heeft momenteel 400 leden. We willen er voor de Move Your Money Week graag 100 bij vinden. Onder de nieuwe leden verloten we 5 exemplaren van het boek 'Ethisch Beleggen' van o.a. Dirk Coekelbergh en Herwig Peeters dat binnenkort verschijnt bij Lannoo Campus.