Huisarts Anneleen zoekt duurzaam pensioen

Dr. Anneleen De Bonte staat in een spreidstand: enerzijds steekt ze al haar tijd en energie in het verlenen van zorg, anderzijds vloeien de reserves die ze met dat werk opbouwt via haar pensioenfonds naar bedrijven die allesbehalve ‘gezond’ bezig zijn. Astmapatiënten behandelen terwijl haar geld de bouw van nieuwe steenkoolcentrales mee mogelijk maakt, ze wil het niet langer. Daarom is ze op zoek naar een duurzaam pensioenfonds.

Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk… Wat heeft ze al gedaan?

Een stand van zaken gemaakt

Anneleen bevroeg haar huidig pensioenfonds naar ethische criteria bij hun beleggingen. Het antwoord: veel tijd wordt daar niet aan gespendeerd, want het is niet eenvoudig. Wat is duurzaam, wat is ethisch, hoe bepaal je dat? Inderdaad niet simpel. Ook andere Belgische pensioenfondsen blijken geen duurzame investeringscriteria te hanteren, of maken dat alleszins niet publiek. In het buitenland zijn er wel goede voorbeelden.

Wat zijn de opties?

Het pensioenfonds van Anneleen zag het in eerste instantie niet zitten de portefeuille te verduurzamen. Nochtans is er zeker ruimte voor verbetering. Een nieuw fonds oprichten kan op één voorwaarde: voldoende startkapitaal. Daarvoor staat een eigenaardige wet in de weg: stel dat ze genoeg dokters zou vinden, dan zouden ze het reeds gespaarde pensioen niet zomaar mogen meenemen. Wettelijk gezien zou er dan een boete van 33% aan de staat moeten worden betaald. Vrije markt, hallo?

Second opinion

Maar is het dan zo’n gekke vraag om te stellen? Anneleen ging op bezoek bij diverse kopstukken uit de medische én financiële wereld. Allemaal gaven ze haar gelijk: de vraag om een duurzaam pensioenfonds is een zeer legitieme vraag. En, voegden ze eraan toe, goed dat jij dat oppakt!

Alles goed en wel, de zoektocht naar een duurzaam pensioenfonds blijkt een flinke klus die je er als huisarts niet bij kunt pakken. Anneleen nam daarom een sabbatical en ging tijdelijk aan de slag bij FairFin, dat haar nu bijstaat om de best mogelijke optie voor haar en haar collega-zelfstandige zorgverleners te realiseren.

Anneleen en FairFin willen binnen een jaar een duurzame mogelijkheid creëren voor artsen, tandartsen, apothekers en andere zelfstandige zorgverleners om hun pensioengeld in te beleggen. Werk jij in de zorg en ben je geïnteresseerd in deze zoektocht?

Kijk op www.moveyourmoney.be/duurzaam-pensioen en druk op de groene knop!