Trump en fossiele brandstoffen: hoe gaan banken reageren?

Ook het FairFin-team werd vorige week woensdag wakker in een ‘andere wereld’. De voorbije maanden stelden we immers vast dat sommige banken wel degelijk, zij het vaak schoorvoetend, hun financiering van fossiele energie willen reduceren. Net dan wordt de leider van het machtigste land iemand die tijdens zijn campagne volop de kaart kiest van fossiele energie. Iemand die aankondigt dat de onderschrijving van het recente klimaatakkoord door de USA meteen naar de prullenmand kan. Niet moeilijk overigens want er hangen geen sancties aan vast.

Ook de eerste zetten in het samenstellen van het Trump team zijn weinig hoopvol. In het transitieteam komt onder meer Michael Catanzaro. Hij wordt verantwoordelijk voor het plan om de VS ‘energieonafhankelijk’ te maken. Catanzaro is een lobbyist die altijd gewerkt heeft voor de olie- en gasindustrie. Myron Ebell moet het Milieu-agentschap (EPA) hervormen. Ebell is net geen klimaatnegationist. Op dit moment is hij energiedirecteur bij het Competitive Enterprise Institute. Dat is een denktank die veel geld krijgt van de … steenkoolindustrie.

Trump wil ook de Dodd-Frank wet ontmantelen. Die wet kwam er na de bankencrisis, in een poging nieuwe excessen voor te zijn.

De vraag die FairFin uiteraard meteen aanbelangt, is hoe de banken zullen reageren op de aangekondigde verandering op het vlak van energiebeleid.  Meer dan ooit is waakzaamheid geboden en daar heeft FairFin samen met tal van organisaties in binnen- en buitenland een belangrijke rol te spelen.

De partij Ecolo lanceerde in het kader van #FossilFree 2016 de campagne 'Investissons dans l’avenir, pas dans le pétrole !' waarbij ze zich baseert op FairFins BankWijzer gegevens.