Hof trekt vergunning Cirebon 2 in na financial close

In een kort geding heeft de administratieve rechter van Bandung de milieuvergunning voor de steenkoolcentrale Cirebon (Cirebon 2) in Indonesië ingetrokken, een dag na de ondertekening van de financiële documenten.

De zaak werd ingediend door The People for Environmental Protection, met assistentie van het Advocy Team voor Climate Justice. Wahyu Widianto, campagnebeheerder van Walhi West Java, publiceerde een publieke verklaring en zei dat dit “een belangrijk oordeel” is “dat laat zien dat de lokale overheid heeft gefaald om een proces ontworpen om het leven de inkomens van mensen in de omgeving te beschermen, te respecteren." De steenkoolcentrale zou een negatieve impact hebben op het levensonderhoud van de lokale bevolking, die leeft van vis- en schaaldiervangst en zoutwinning. 

Zonder een milieuvergunning kan het project niet doorgaan, zelfs al is financiering ondertekend. De provinciale overheid heeft een 14-daagse termijn om het oordeel aan te vechten. Als er na deze periode geen beroep is, kan Cirebon 2 niet doorgaan.

De beslissing van de rechtbank komt een dag nadat financiers een deal van $ 1,74 miljard beklonken om het plan te realiseren.

De financiers van Cirebon 2 zijn:Marubeni (35%)Indika Energy (25%)Samtan (20%)Korea Midland Power (10%)Chubu Electric (10%)

Japan Bank for International Cooperation, Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) en de Export-Import Bank of Korea (Kexim) zullen ongeveer 60% van de schuldvereiste bieden. De commerciële kredietverstrekkers leverden de resterende 40%, of ongeveer 640 miljoen dollar, van de schuld. De vijf bankleners waren: Crédit Agricole, ING, Mizuho, MUFG en SMBC. ING en Latham & Watkins adviseren over de deal.

Crédit Agricole is inmiddels zelf uit de deal gestapt.

Cirebon 2 ging naast de bestaande 660 MW Cirebon steenkoolcentrale in West Java worden gebouwd. Cirebon 1 heeft al bewezen aan negatieve impact op de leefomgeving en het levensonderhoud van de bevolking te hebben. Bovendien is steenkool nefast voor ons klimaat.FairFin heeft samen met Greenpeace, 11.11.11 en de andere BankWijzer partners er bij ING op aangedrongen niet te investeren in Cirebon 2, omdat het project niet in lijn is met de Equator Principles die ING onderschrijft en die inhouden dat de rechten van de lokale bevolking en het milieu moeten worden gerespecteerd. De bank beweert dat dit wel het geval is. Met het oordeel van de Indonesische rechtbank komt deze bewering op de helling te staan.

Meer weten over de situatie in Cirebon? Lees het artikel 'u spaart voor de toekomst maar uw bank investeert er niet in' van Lien Vandamme van 11.11.11