Bank2Basics debat: can we democratize money creation?

Sinds het begin van de financiële crisis is er veel te doen geweest rond de rol van het financieel system, staatsschuld en het falen van Europese instituten. Veel minder discussie is er geweest over een meer fundamentele taak van ons financieel systeem: geldcreatie.

Tegenwoordig is het meeste geld dat we gebruiken gecreëerd door private banken, wanneer ze leningen tot stand laten komen. Dit heeft belangrijke consequenties op het economisch systeem in zijn geheel en is mogelijk één van de voornaamste oorzaken van ongelijkheid, klimaatverandering en financiële instabiliteit.

Na de financiële crisis moest de Europese Centrale Bank inspringen voor het gebrek aan geldcreatie door private banken. De ECB heeft miljarden euro’s in de financiële markten gepompt onder het zogeheten ‘quantative easing’ beleid. Het is echter niet echt duidelijk in hoeverre deze geldcreatie heeft bijgedragen tot de reële economie.

Aldus creëert het proces van geldcreatie steeds meer wantrouwen bij het publiek, zeker in tijden van besparingen.

Kunnen we het monetair systeem democratiseren zodat de hele maatschappij ervan profiteert?

Om hierover in discussie te gaan, hebben we enkele sprekers uitgenodigd die de zaak van verschillende kanten belichten. Fran Boait (Positive Money) zal de discussie inleiden door te vertellen hoe het proces van geldcreatie momenteel in zijn werk gaat en wat het concept van ‘soeverein geld’ wil zeggen. Stan Jourdan (QE4People), Sander Van Parijs (Muntuit) en Edgar Wortmann (Ons Geld) zullen (hun) praktische oplossingen voor het functioneren van ons geldsysteem toelichten: Quantitative Easing for People, gemeenschapsmunten en digitaal geld.

Philippe Lamberts, Belgisch lid van het Europees Parlement voor de Groenen, zal verschillende perspectieven toelichten waarop radicale verandering kan worden geforceerd van binnenuit de EU instellingen.

Kom naar dit debat op 29 juni!
===
PRAKTISCHE INFORMATIE:

DATUM: 29 juni – van 19u tot 21u
LOCATIE: Zaal ELAN, Vooruitgangstraat 333 Brussel (loopafstand station Brussel Noord)

voertaal: Engels
Toegang gratis, registratie via email: b2b@fairfin.be