10 jaar bankencrisis

alles komt terug

Webisode '10 jaar crisis - alles komt terug'

Aflevering 1: de val

Aflevering 2: de redding

Aflevering 3: overheidsschuld (met Bruno Tersago)

Aflevering 4: een probleem van jou en mij

Aflevering 5: is alles nu opgelost? (met Ewald Engelen)

Aflevering 6: "nog nooit zoveel gespaard, (na WOII) nog nooit zo weinig geïnvesteerd als nu"

In september vieren, nou ja vieren, we ‘10 jaar bankencrisis’. 10 jaar geleden barstte de zeepbel, eerst in de Verenigde Staten, daarna ook bij ons. Eerst viel de Amerikaanse bank Lehman Brothers, daarna was het de beurt aan de ene financiële dominosteen na de andere. Er brak paniek uit op de financiële markten en in allerijl moesten tal van banken gered worden.

Uiteraard besteden de media de nodige aandacht aan deze verjaardag. Enerzijds stemt ons dit tevreden, anderzijds blijven we ferm op onze honger zitten. Vanwege de nietszeggendheid in de interviews of de bevreemdende analyses die niet zelden de waarheid geweld aandoen. Zie bijvoorbeeld Yves Leterme in de Humo van afgelopen week: “België heeft al een aardige cent verdiend aan de redding van de banken.” Omdat we de bui zagen hangen, besloten we bij FairFin een eigen programma op te zetten om ’10 jaar bankencrisis’ te herdenken. Want naar onze mening zijn er te weinig lessen geleerd uit de crisis. Reden te meer voor een grondige analyse van wat fout gelopen is en er mogelijk opnieuw zit aan te komen.

Samen met Arne Focketyn, cineast en lid van FairFin, namen wij de reeks ’10 jaar bankencrisis – Alles komt terug’ op. In verschillende afleveringen geeft Frank Vanaerschot, inhoudelijk coördinator van FairFin, zijn kijk op wat in 2008 gebeurd is. Een verhaal dat verschilt van wat momenteel in andere media gebracht wordt. Behalve Frank, komen ook Joris Luyendijk, Ewald Engelen en Bruno Tersago aan het woord. Deze reeks zal te zien op onze website (zie boven) en onze Facebookpagina.

Ook dit jaar is FairFin aanwezig op ManiFiesta. Deze keer niet met een stand, maar met een debat op zaterdag 8 september naar aanleiding van 10 jaar bankencrisis. Deelnemers aan ’10 jaar bankencrisis: tijd voor democratische controle’ zijn Paul Jorion, Marco Van Hees, Philippe Samek en Frank Vanaerschot. Zij gaan in gesprek over de lessen die we kunnen trekken uit de crisis en het nut van democratische controle over de financiële sector.

Eveneens op zaterdag 8 september op ManiFiesta wordt de recente film ‘De Achtste Dag’ getoond, een beklijvende documentaire over de week waarin Fortis werd gered. De film was nauwelijks te zien bij ons in de bioscoop. Jammer voor deze non-fictie thriller. Het is dus een gedroomde opportuniteit om deze schade in te halen en dit als het ideale vervolg op het debat. U met plezier aangeboden door ManiFiesta en FairFin.

Als hoofdstad van Europa, lag Brussel 10 jaar terug mee in het hart van de financiële crisis. Een internationaal evenement in de hoofdstad kon dan ook niet ontbreken op het programma. Op donderdagavond 13 september vindt daar dus ’10 years of Financial Crisis: can Brussels save Europe?’ plaats, een samenwerking van FairFin met onder meer de Brussels Academy. We citeren: ‘This celebration will be an opportunity to deconstruct an amount of myths on multi-dimension of crisis: financial, economic and finally political since 2008 in Europe and within Member States.’ Met sprekers uit onder meer Frankfurt en Athene. De voertaal is Engels.

Tot slot is inhoudelijk coördinator Frank Vanaerschot door deBuren in Brussel gevraagd voor hun debat over 10 jaar financiële crisis op donderdagavond 4 oktober en dit in het kader van hun debatreeks ‘It’s the economy, stupid’. Frank zal er onder meer de degens kruisen met een vertegenwoordiger van de banken. Dat zal ongetwijfeld een pittig duel opleveren.

Zin om mee te werken aan ons objectief om geld in te zetten voor het maatschappelijk belang (of gewoon je steun te betuigen)? Word dan lid van FairFin.