Onze toekomst ondermijnd

Investeringen in klimaatverandering door banken actief in België en de 25 grootste banken ter wereld 2004-2014

Publicatietaal
Nederlands

Banken in België hebben de afgelopen vijf jaar 122,1 miljard euro in fossiele brandstoffen geïnvesteerd tegen 13,8 miljard euro in hernieuwbare energie. Dat blijkt uit een recente studie van FairFin: "Achter hun zelfverklaarde inzet voor het klimaat, schuilt hun onvermogen om de financiering van de energiesector te herzien."

FairFin onderzocht met de internationale BankWijzer coalitie de investeringen van banken in fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie, op internationaal niveau (25 grootste banken ter wereld) en in eigen land (een selectie van 9 banken in België).

Banken in België hebben de afgelopen vijf jaar 133,2 miljard dollar (122,1 miljard euro) in fossiele brandstoffen geïnvesteerd tegenover 15,1 miljard dollar (13,8 miljard euro) in hernieuwbare energie. België volgt de internationale trend: er wordt negen keer meer geïnvesteerd in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.

Frank Vanaerschot: “Achter de zelfverklaarde inzet van banken voor het klimaat schuilt hun onvermogen om de financiering van de energiesector te herzien. Voor elke euro die sinds de klimaattop van Kopenhagen in hernieuwbare energie geïnvesteerd is, zijn er negen naar fossiele brandstoffen gegaan.”