Memorandum FairFin

Op 25 mei zijn er Europese, federale en regionale verkiezingen. Drie kansen om te kiezen voor een duurzaam en sociaal rechtvaardig financieel systeem. Aan ons om de politiek te wijzen op kansen voor een beter financieel systeem, dat niet om de haverklap moet worden gered met belastinggeld.

Wat kunnen onze politici doen om de maatschappelijke winst van het bankwezen te vergroten?

  1. Spaargeld mag niet dienen voor speculatieve investeringen. De risico’s van speculatief bankieren mogen niet worden verhaald op de spaarbank. Daarom moeten die twee weer strikt gescheiden worden, zoals het is geweest tot in de jaren negentig.
  1. Banken hebben risicovolle investeringen uitstaan die veel groter zijn dan hun eigen kapitaal. Olifanten op luciferhoutjes zijn het, die al onderuitgaan bij verliezen van 4 of 5%. Daarom moet die buffer fors omhoog, tot bijvoorbeeld 10%.
  1. Toplonen en bonussen moeten worden aangepakt. Bankiers verdienen veel meer dan wat een bankier mogelijk waard kan zijn voor de onderneming en de samenleving. Bovendien zetten bonussen bankiers aan om voor de korte termijnwinst te gaan.
  1. De overheid heeft Belfius in handen: doe er iets mee! Een extra duurzame bank is geen overbodige luxe. Belfius zou bijvoorbeeld voortrekker kunnen zijn in investeringen voor hernieuwbare energie en echt ethische spaar- en beleggingsproducten kunnen aanbieden. Zonde om te verkopen!
  1. De maatschappij heeft op dit moment niets te zeggen over hoe een bank werkt, maar draait wel op voor de kosten als het misloopt. De politiek moet zorgen dat meer mensen dan alleen de toezichthouder (de overheid, het middenveld, de burgers) zicht hebben op hoe duurzaam de bedrijfsvoering van banken is en waar zij in investeren.
  1. FairFin is voor een divers bankenlandschap, met niet enkel grootbanken. Kleinere nichebanken en duurzame spelers zoals NewB moeten ook een kans krijgen op de markt. Als een nieuw initiatief wil starten, moet vooral worden nagegaan of het een duurzaam en betrouwbaar businessmodel heeft. Dat is iets helemaal anders dan gevestigde banken afschermen voor gezonde concurrentie.
  1. Ethische financiering kan ook gebeuren buiten de bank om, kijk maar naar crowdfunding en complementaire muntsystemen. De overheid moet de weg vrijmaken voor alternatieve financieringsvormen en de administratieve en wettelijke eisen die hieraan worden gesteld, aanpassen.

Lees het volledige memorandum op www.fairfin.be/memorandum2014

In hoeverre komen de eisen van FairFin terug in de verkiezingsprogramma’s? Vanaf 1 mei op www.fairfin.be een vergelijking tussen de verschillende partijen.