Verzekeren: een introductie

superheld

Ben je toe aan het afsluiten van een brand-, auto- of familiale verzekering?  Of ga je aan pensioensparen doen? Of heb je juist een huis gekocht en ben je toe aan een schuldsaldoverzekering voor je hypotheeklening? Weet dan dat er alternatieven zijn die rekening houden met sociale en ecologische criteria bij de plaatsing van je premies.

De premies die verzekeringen ontvangen (ook wel incasso genoemd), worden door de verzekering gebruikt om verzekeringsvergoedingen uit te betalen en om te beleggen, in afwachting van toekomstig te betalen vergoedingen.

tak21 en tak23

De belegging van die premies kan met oog voor mens en milieu gebeuren. Concreet : niet in bedrijven betrokken bij ernstige milieuvervuiling en/of overtredingen van bijvoorbeeld basisarbeidsrechten. 

Verzekeringen worden opgedeeld in twee grote blokken : niet-leven en leven. Onder ‘niet-leven’ vallen onder meer : brand, motorrijtuigen, aanvullende ziekteverzekering, aansprakelijkheid en arbeidsongevallen. Onder ‘leven’ vallen de levensverzekeringen. Ook pensioenspaarverzekeringen zijn levensverzekeringen. Verzekeringen van tak21 willen in regel je kapitaal garanderen en je een minimum vast rendement bieden. Bij tak23 beleg je in fondsen en is je risico en rendement volledig afhankelijk van de koersen van de effecten waarin belegd wordt. Lees hier meer basisinfo over levensverzekeringen.

Duurzaam verzekeren: nog een lange weg te gaan

Voor alle vernoemde verzekeringen bestaan duurzamer varianten. Het gebruik van sociale en ecologische criteria bij de plaatsing van verzekeringsgelden staat wel nog in zijn kinderschoenen. Bovendien is het verzekeringswezen een zeer ontransparant wereldje. Er is nog veel ruimte voor verbetering. Maar zeker is dat de voorgestelde alternatieven meer oog hebben dan doorsnee verzekeringen voor mens en milieu bij het beleggen van uw premies.