Over ons

Het geld van vandaag bepaalt de wereld van morgen.

FairFin is een socio-culturele organisatie die reeds 35 jaar mensen aanzet om geld in te zetten als middel voor maatschappelijke verandering. FairFin is een kritische stem in het huidige financiële systeem en een incubator voor een alternatief, fair financieel systeem.

Een fair financieel systeem, què?

Voor ons is een financieel systeem fair als het ten dienste staat van de samenleving en niet omgekeerd. Ons ultieme doel is een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving. Gelijke verdeling van de welvaart, zowel voor de huidige als toekomstige generaties.

Wat we doen

In ons beleidsplan (2016 – 2020) staat beschreven hoe we:

  1. Mensen sensibiliseren over de rol van geld en het financieel systeem
  2. Het financieel systeem effectief willen veranderen
  3. Mensen en organisaties stimuleren om met hun geld een faire investering te doen

Je kent ons misschien van campagnes rond controversiële wapens, Ace Bank, BankWijzer, Move Your Money Week, Belfius Is Van Ons en Huisarts Anneleen zkt. Duurzaam pensioen. Sinds de financiële crisis organiseren we Bank2Basics debatten. Uit onze schoot ontsproten het sociaal crowdfundingsplatform Socrowd en het netwerk voor gemeenschapsmunten Muntuit.

Onze positie

Ons thema is HUGE en je zult ons niet op alle actualiteiten rond geld en het financieel systeem zien reageren. Waar we ons wel druk om maken is:

  • greenwashing vs. écht duurzaam investeren
  • eenzijdige financiële educatie
  • publieke controle op banken

Wie

FairFin is ontstaan in 1982 als pluralistische organisatie onder de naam Netwerk Vlaanderen. Onze FairFin bestaat vandaag uit een team van zeven mensen dat vanuit het kantoor in Brussel werkt. Raad van Bestuur bestaat uit tien vrijwilligers, die daar ten persoonlijke titel zetelen. We hebben 500 leden, 3000 mensen die onze nieuwsbrief lezen en een kleine groep vrijwilligers die ons helpt met vormingen, vertalingen en campagnes.

FairFin werkt veel samen met andere organisaties. We zijn lid van de Belgische Klimaatcoalitie, Fair Finance Guide International, BankTrack, FAN, VEF en Netwerk Bewust Verbruiken.

FairFin haalt haar inkomsten grotendeels uit een subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast krijgen we via SIDA (het Zweeds ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking) een subsidie voor het BankWijzer project. Deze inkomsten worden aangevuld met giften en lidgelden.

Add busting