Actie 'Beursgang Belfius uitgesteld, wij zijn nog niet uitverteld'

Address

Belfius
Vooruitgangsstraat 42
1210 Brussel
België

De beursgang van Belfius is uitgesteld. Binnen de regering trekken sommigen zich het haar uit hun hoofd omdat Belfius een taaie klant blijkt te zijn en heel wat investeerders die de kassa al hoorden rinkelen vragen zich nu af of deze lekkere brok nog wel op de beurs komt. Maar we hebben geen reden om te treuren. Deze uitstelling betekent geen verlies voor de samenleving. Wel integendeel. We hebben tijd gewonnen.

Tijd om te heroverwegen of de bank privatiseren wel zo een goed idee is. Tijd om eindelijk gehoor te geven aan de weerstand die op vele plaatsen leeft. Weerstand van mensen, organisaties en gemeenten die de controle over een van de grootste banken van het land niet uit handen willen geven.

Op 25 april is het bovendien de Algemene Vergadering van Belfius. Hoewel de bank haar leven te danken heeft aan belastinggeld worden we niet uitgenodigd om ons uit te spreken over de toekomst van Belfius. Jammer, want we kunnen nog veel meer winnen dan tijd. De verkoop zou op korte termijn enkele miljarden euro opleveren. Het lijkt veel geld, maar peanuts in vergelijking met de impact die Belfius kan hebben als we van Belfius een echte publieke bank maken met een maatschappelijke opdracht en democratische controle. Door de uitstel van de beursgang hebben we als samenleving alsnog een kans om controle te krijgen over 90 miljard euro aan kredieten aan de lokale overheden, gezinnen en bedrijven. Voor een financiering van lokale publieke diensten die we nodig hebben, voor de financiering van de klimaattransitie en voor het voorzien van basis financiële diensten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Programma:
- actie aan de hoofdzetel van Belfius (verzamelen 13h30)
- tussenkomsten van leden van het platform en gemeenten die tegen de privatisering stemden.