Wie zal dat betalen, die klimaattransitie?

Debat op ManiFiesta

Address

ManiFiesta
Kapelstraat 76
8450 Bredene-Aan-Zee
België

Hoeveel kost een goed klimaatbeleid, en wie moet dat betalen?

18 jaar na het klimaatakkoord van Kyoto weten onze beleidsmakers het nog steeds niet. Daarom sloegen FairFin en Arbeid en Milieu de handen in elkaar, op zoek naar antwoorden. Op ManiFiesta 2019 worden de resultaten voorgesteld, met ABVV Oost-Vlaanderen, Jong ACV en MO*.

Om onze samenleving klimaatneutraal te maken, moeten we het roer compleet omgooien. Daarvoor moeten we verder durven kijken dan de winsthonger van de vrije markt. Er is meer visie nodig voor de massale investeringen die nodig zijn. Waar halen we het geld? Hoe kan de publieke sector daartoe bijdragen? Is een klimaatbank mogelijk? Hoe maken we de arbeidsmarkt klimaatbestendig? Welke rol spelen vakbonden?

Dit debat gaat over de vraag hoe we iedereen aan boord houden.

Sprekers:

Angeline van den Rijse heeft jaren ervaring als vormings- en studiedienstmedewerker en als secretaris bij het ABVV. Vandaag is ze voorzitter van ABVV Oost-Vlaanderen en van de Algemene Centrale Oost-Vlaanderen. Ze wordt vaak een strijdsyndicalist genoemd omdat ze pleit voor meer activisme bij de vakbond en de politiek. Haar centrale is een van de trekkers van de €14 campagne. Ze is ervan overtuigd dat de vakbond niet afwezig mag zijn in het klimaatdebat.

Jeroen Van Ranst werkte vier jaar lang als vrijgestelde bij de jongerenbeweging KAJ. Toen zijn mandaat daar was afgelopen, kon hij in september 2017 bij de vakbond ACV Tom Vrijens opvolgen als coördinator van de jongerenwerking.

Tine Hens zal het debat modereren. Ze is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is.

Frank Vanaerschot is politicoloog en werkt sinds 2010 bij FairFin. Hij doet onderzoek en campagnes rond de maatschappelijke impact van banken en stond mee aan de wieg van het platform « Belfius is van ons ».