Hé, wat doet de bank met mijn geld?

Interactieve nascholing voor leerkrachten 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Address

Hugo Verrieststraat 22
8800 Roeselare
België

De nascholing over financiële educatieduurzame ontwikkeling en actief burgerschap is ontwikkeld door Ines Dewulf en Ingriet Engelen in opdracht van FairFin vzw, en is opgedeeld in twee delen:

In deel 1 krijg je de knowhow mee om er in de klas mee aan de slag te gaan. Hoe kan je samen met de leerlingen ontrafelen waarin banken ons geld investeren? We vertrekken vanuit de leefwereld van de leerlingen en maken daarna de overstap naar wereldthema’s die hen verontwaardigen. Bij nader onderzoek blijken die thema’s toch wel niet te linken aan de investeringen die de banken maken met ons geld zeker?

In deel 2 kijken we op metaniveau naar leerdoelstellingen, reacties van leerlingen en leerkrachten, opbouw, methodieken, houding en drempels voor leerkrachten om deze nascholing toe te passen in je lessen.

De workshop sluit aan bij de leerplandoelstellingen financiële educatie, duurzaamheid en de leerlijn actief burgerschap. En onder meer bij de vakken kantoor, PAV, levensbeschouwelijke vakken, actief burgerschap en economie. Na deze workshop weten de leerlingen:

  • wat de basis van de werking van een bank is
  • waarin het geld van hun bank geïnvesteerd wordt 
  • waar ze die informatie kunnen opzoeken
  • hebben de leerlingen een kritische mening ontwikkeld over wat banken met hun geld doen 
  • kennen de leerlingen de duurzaamheidsrangorde van verschillende banken
  • weten leerlingen hoe ze actie kunnen ondernemen en als actieve burger het verschil kunnen maken

De nascholing gaat door van 13u tot 17u. Indien gewenst kan je een vegetarisch broodje krijgen om 12u30.
Na de nascholing krijgt iedere deelnemer ppt + programma mee naar huis. Daarnaast krijg je ook een rondleiding in het documentatiecentrum voor wereldburgerschap.

 

Er zijn nog plaatsen!

Campagnes