Voor elke euro in groene energie gaan er negen naar steenkool, olie en gas

"Om klimaatverandering aan te pakken, moeten we banken veranderen."

Banken in België hebben de afgelopen vijf jaar 122,1 miljard euro in fossiele brandstoffen geïnvesteerd tegen 13,8 miljard euro in hernieuwbare energie. Dat blijkt uit een recente studie van FairFin: "Achter de zelfverklaarde inzet van banken voor het klimaat, schuilt hun onvermogen om de financiering van de energiesector te herzien."

FairFin onderzocht met de internationale BankWijzer coalitie de investeringen van banken in fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie, op internationaal niveau (25 grootste banken ter wereld) en in eigen land (een selectie van 9 banken in België).

Banken in België hebben de afgelopen vijf jaar 133,2 miljard dollar (122,1 miljard euro) in fossiele brandstoffen geïnvesteerd tegenover 15,1 miljard dollar (13,8 miljard euro) in hernieuwbare energie. België volgt de internationale trend: er wordt negen keer meer geïnvesteerd in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.

Frank Vanaerschot: “Achter de zelfverklaarde inzet van banken voor het klimaat schuilt hun onvermogen om de financiering van de energiesector te herzien. Voor elke euro die sinds de klimaattop van Kopenhagen in hernieuwbare energie geïnvesteerd is, zijn er negen naar fossiele brandstoffen gegaan.”

Grote banken financieren systematisch fossiele brandstoffen

BNP Paribas (eveneens sponsor van de klimaattop in Parijs) Deutsche Bank en ING bezetten de top 3 van het klassement met de hoogste investeringen in fossiele brandstoffen. BNP Paribas en Deutsche bank zitten eveneens in de internationale top 10 en domineren de resultaten onder de banken in België.

Bij KBC zien we dat de investeringen in fossiele brandstoffen dalen, maar de bank financiert nog steeds aanzienlijk minder in hernieuwbare energie. Bij Belfius is de situatie omgekeerd. De bank heeft meer investeringen in hernieuwbare energie dan in fossiele brandstoffen, maar sinds de laatste jaren gaat het helemaal de omgekeerde richting uit met een scherpe daling van de financiering van hernieuwbare energie en een stijging voor fossiele brandstoffen.

Triodos is de enige bank die alleen maar in hernieuwbare energie investeerde. Bij de andere kleine banken is er ook nog werk aan de winkel. Argenta, Van Lanschot en VDK Spaarbank belegden meer in fossiele brandstoffen dan hernieuwbare energie. Bij Argenta is er een daling van de fossiele brandstoffen, bij VDK is er echter sprake van een lichte stijging, en bij Van Lanschot is de groei in fossiele brandstoffen aanzienlijk.  

Banken hebben publieke steun nodig om te veranderen

Frank Vanaerschot: “Om klimaatverandering aan te pakken, moeten banken veranderen. Het is vijf voor twaalf, maar het lijkt hen niet te lukken om investeringen op de klimaatwetenschap af te stemmen. Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en banken op het juiste spoor zetten.”

Aan maatschappelijk draagvlak zal het dergelijke milieuregulering niet ontbreken. Uit de recentste Eurobarometer blijkt dat de Belg wakker ligt van klimaatverandering. De reacties op het BankWijzer project en het succes van banken als Triodos en de groeiende aandacht voor de divestment beweging bewijzen dat mensen echte groene banken willen.

Hier het volledige rapport