Waarom acties rond investeringen zo belangrijk zijn voor het klimaat

Nic Balthazar tipte in zijn Klimaatbetoog op Canvas gisteravond twee acties uit het FairFin nest: BankWijzer.be en Move Your Money. Waarom is mobilisatie rond investeringen zo belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming?

Wel, een bank speelt een belangrijke rol in de transitie naar een klimaatvriendelijke economie. Waar banken vandaag in investeren, bepaalt namelijk hoe het energielandschap (fossiel of hernieuwbaar) er in de komende vijf, tien en 20 jaar uitziet. En helaas: vandaag investeren grootbanken nog steeds miljarden in fossiele brandstoffen. Dit is slecht voor het klimaat én mogelijk ook voor de staatskas.

Koolstofzeepbel

Activiteiten in de fossiele sector hebben vaak heel veel geld nodig en het duurt lang voor ze klaar zijn en geld beginnen op te brengen. Dat zorgt er ook voor dat een investering in een olieproject vandaag pas binnen jaren actief wordt en dan nog jarenlang olie moet oppompen en verkopen aan consumenten om rendabel genoeg te zijn om de leningen aan de bank terug te betalen. Als de investeringen van een bank in fossiele brandstoffen groter zijn dan de hoeveelheid fossiele brandstoffen die we nog kunnen gebruiken (als we de opwarming van de aarde tot 1,5 graden willen beperken, moet meer dan 80% van de fossiele reserves in de grond blijven zitten), is er een groot risico dat ze op deze investeringen verlies zullen leiden.

Banken redden

En dit kan ook een probleem zijn voor ons burgers. De grootbanken waren tijdens de crisis van 2008 too big to fail. Ze werden als te groot beschouwd om failliet te gaan. Heel wat banken stonden toen aan de rand van het faillissement omdat heel wat riskante investeringen die ze hadden gedaan tot grote verliezen leed die ze niet konden dragen. Maar omdat ze als te groot om failliet te gaan beschouwd werden, werden ze door overheden met belastinggeld gered. Het kan niet uitgesloten worden dat er grootbanken zullen zijn die grote verliezen moeten slikken omdat ze te veel investeringen in fossiele brandstoffen hebben en dat overheden ze willen redden met belastinggeld. Een scenario dat we ten alle kosten moeten voorkomen.

Kortom, we hebben er allemaal belang bij dat banken – vooral grootbanken – snel genoeg stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. Lees meer over de investeringen van banken actief in België in de publicatie 'Fossielvrije banken in de strijd tegen de koolstofzeepbel' van de Klimaatcoalitie, gebaseerd op onderzoek van FairFin.

Vind jij het belangrijk dat we onafhankelijk onderzoek kunnen blijven doen naar investeringen? Word dan lid van FairFin. Hieronder kun je je gegevens invullen en vervolgens kun je kiezen uit online betaling of overschrijving van 20 euro. Een lidmaatschap geldt voor één jaar en wordt niet automatisch hernieuwd. Als lid steun je ons moreel en financieel. Een dikke merci dus!!

Geslacht:
Ik wil een welkomstkado:
Ik ontvang graag het FairFin e-zine: