- Social impact crowdfunding

Social impact crowdfunding verschilt van klassieke crowdfundingsplatformen door een aantal zeer bewuste keuzes. Geld (crowdfunding) vormt een middel tot maatschappelijke verandering, geen doel op zich. Via social impact crowdfunding geven ze die organisatie een kans hun netwerk uit te breiden en te betrekken bij financiering/realisatie van hun plannen. Zo bieden ze financiering aan die organisaties sterker maakt. Het betrekken van het eigen netwerk en andere geïnteresseerden vergroot niet enkel het draagvlak van de organisatie, maar ook de betrokkenheid. Social impact crowdfunding werkt uitsluitend met organisaties die hun maatschappelijke en/of sociale doelstellingen voor nemen op hun financiële doel.

Socrowd is een sociaal crowdfundingsplatform waarbinnen je geld kunt lenen aan een project van jouw keuze. Het werd in 2004 opgericht in de schoot van FairFin. Je kunt bij Socrowd een project steunen door een aandeel van 100 euro te kopen.

Socrowd (vroeger: Netwerk Rentevrij) is in 1996 ontstaan uit FairFin. Socrowd is een coöperatie en was het allereerste sociale crowdfundingsplatform in Vlaanderen.

Hoe werkt het? Organisaties die sociale doelen stellen (bijvoorbeeld wijkgezondheidscentra, inclusieve jeugdverenigingen, bioboerderijen, ...), halen via Socrowd met een campagne geld op. Het opgehaalde bedrag wordt door Socrowd verdriedubbeld in de vorm van een renteloze lening aan de organisatie. Deze lening maak jij mogelijk door een aandeel van Socrowd te kopen. Zodra de lening volledig is terugbetaald door de organisatie, kun je jouw aandeel opnieuw verkopen en jouw geld terugkrijgen. Je kan het aandeel ook langer aanhouden om zo bijkomende maatschappelijk zinvolle projecten te financieren.

Kijk voor de lopende projecten die je kan ondersteunen op www.socrowd.be Ook als je als organisatie geïnteresseerd bent om een lening te krijgen, vind je hier de nodige informatie.