Campagnes

FairFin voert verschillende campagnes:

BankWijzer

In dit internationale project onderzoeken we het investeringsbeleid van banken actief in Belgie vanuit de thema's klimaat, mensenrechten, arbeidsrechten, natuur, bonussen, transparantie, corruptie, wapens en belastingen. Via een ranglijst en case studies proberen we deze complexe materie inzichtelijk te maken voor een ruim publiek én moedigen we bankklanten aan hun bank op het juiste spoor te zetten.

Belfius Is Van Ons

Na de crisis moest de Belgische regering Dexia overkopen. In 2011 maakte ze daar Belfius van. Wat de overheid met die bank wil, is nooit onderwerp van publiek debat geweest. Plannen zijn om halverwege 2018 te privatiseren. Het platform Belfius Is Van Ons verenigt 30 organisaties die tegen die privatisering zijn en meer onderzoek vragen naar mogelijkheden voor publiek beheer, zodat Belfius een maatschappelijke opdracht kan krijgen - en wij een bank waar we achter kunnen staan.

Duurzaam pensioen

Dr. Anneleen De Bonte weet zeker dat het mogelijk is: een ethisch, duurzaam, rendabel en veilig fonds voor het beheer van haar VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen)/RIZIV-contract. Met de steun van 2000 collega’s zelfstandige zorgverleners kan het zover komen!

Move Your Money

Wij willen niet dat banken ons geld nog geven aan bedrijven die fossiele brandstoffen opgraven en verbranden. Daarmee versterken ze de klimaatopwarming. Uit een studie van 2017 door de Klimaatcoalitie bleek dat de 4 Belgische grootbanken - Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC - in de periode 2014 tot 2016 nog €33 miljard investeerden in de fossiele industrie. Dat moet anders.

Daarom willen wij samen met zoveel mogelijk mensen en organisaties de banken voor een ultimatum stellen: move your money, of wij doen het zelf. Onderteken je mee?

Het is eenvoudig: (1) of je bank keurt op haar algemene vergadering in het voorjaar van 2019 een resolutie goed die haar beleid in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs, (2) of alle ondertekenaars veranderen in juni 2019 samen van bank.

Een campagne met steun van Greenpeace, Hart boven Hard, FairFin en D'URGENT
In alliantie met de "Fossil Banks, No Thanks" campagne van Banktrack

Voor meer info: moveyourmoney.be