Investeer in een duurzame coöperatie

Als individu kun je ook ‘direct investeren’, zonder tussenkomst van een financiële instelling. Bijvoorbeeld door een aandeel of obligatie van een duurzame coöperatieve vennootschap te kopen.

Als je investeert in een coöperatie, staat je geld sowieso voor langere tijd vast. Het grote voordeel is dat je investeert in een project waar je achter staat en dat je als medeaandeelhouder dus ook medezeggenschap hebt.

Bij een coöperatie worden beslissingen namelijk op een democratische manier genomen, in tegenstelling tot andere vennootschappen waar de grootste aandeelhouder(s) het voor het zeggen hebben. Coöperaties die erkend worden door de Nationale Raad van de Coöperaties beperken bovendien de uitkering van de winst (het dividend) tot maximaal 6%. Niet alle coöperaties hebben echter een maatschappelijke doelstelling. Daarom werd het FairFin & Financité Label (www.fairfinlabel.be) in het leven geroepen, waarbij  ook een screening wordt gedaan naar de sociale en/of ecologische impact en transparantie van de onderneming. 

Je wordt aandeelhouder door naar de website van je coöperatie naar keuze te gaan en daar de gebruiksaanwijzing voor aanmelding en overschrijving van de kosten van het aandeel over te maken. Je kan vaak al vanaf 50 à 250 euro een aandeel kopen.

Fiscaal voordeel!

  • Vanaf belastingjaar 2018 (aanslagjaar 2019) geniet u niet meer van een belastingvermindering op dividenden van coöperaties aan de bron. Particulieren kunnen die wel bekomen via de aanslagbrief. Via de codes 1437-18 en 2437-18 kan u namelijk tot 640 euro dividenden aangeven, waarop u roerende voorheffing (van 30%) hebt betaald. Zo kan u genieten van een fiscaal voordeel van maximaal 190 euro. Voor belastingjaar 2019 (aanslagjaar 2020) bedraagt de maximale aftrek en fiscale voordeel respectievelijk 800 euro en 240 euro.
  • Aandelen van erkende ontwikkelingsfondsen genieten 5% belastingvermindering. Alterfin en Oikocredit zijn erkende ontwikkelingsfondsen. Als je als particulier investeert in aandelen van deze ontwikkelingsfondsen krijg je een éénmalige belastingvermindering van 5% van je investering (minimum 380 euro en maximum 6.400 euro per persoon). Let wel: de aandelen moeten minimaal 5 jaar in je bezit blijven.

Directe investeringsmogelijkheden in de Move Your Money Starterskit:

- Aandelen van coöperaties

Als je je geld uitleent tegen voordelige voorwaarden, kan je een initiatief naar keuze extra financiële ademruimte geven. Een ander voordeel is dat je ondertussen een directe band kan opbouwen met het initiatief dat je ondersteunt.

- Lening aan een project in jouw buurt

Je kunt een fiscaal aantrekkelijke lening geven aan een project in jouw buurt. De overheid ontwikkelde modellen voor leningen voor ondernemingen en voor renovatieprojecten.

- Social impact crowdfunding

Social impact crowdfunding verschilt van klassieke crowdfundingsplatformen door een aantal zeer bewuste keuzes. Geld (crowdfunding) vormt een middel tot maatschappelijke verandering, geen doel op zich.