Por je werkgever, vereniging, gemeente of universiteit

Ondernemingen, verenigingen en overheden handelen vanuit bepaalde waarden. Een dokterspraktijk geeft om gezondheid. Een vakbond om arbeidsrecht. Een gemeente om lokaal welzijn. Deze waarden bepalen niet enkel de eigen acties, maar zijn ook bepalend bij de keuze van leveranciers, personeel, etc. Daarom heeft de dokter geen snoepautomaat in haar wachtruimte, maken vakbonden zich sterk voor ‘schone kleren’ in bedrijven en geeft een gemeente voorrang aan lokale ondernemers wanneer er een opdracht wordt uitgeschreven. Maar volgen ze die waarden ook bij het plaatsen van hun geld?

Als werknemer, lid, inwoner of student is het heel zinvol om dit onder de aandacht brengen. Vaak hebben instellingen immers meer geld en macht dan individuen.

Van bank veranderen voor organisaties en ondernemingen

Het is een sterk signaal voor een bank als een ‘business of institutionele klant’ om ethische redenen vertrekt of komt. De afgelopen jaren veranderden er tal van organisaties van bank:

  • Vluchtelingenwerk Vlaanderen ging weg bij BNP Paribas nadat bleek dat BNP het embargo op investeringen in Soedan had geschonden.
  • Oikocredit koos onder druk van de aandeelhouders die BankWijzer hadden geraadpleegd voor een andere bank.
  • Cultureel centrum Het Bos in Antwerpen en het Kaaitheater in Brussel verhuisden beiden om ethische redenen naar een andere bank.

De verhuis van een zichtrekening kan voor een onderneming of vzw eenvoudig of lastig zijn, naargelang het aanbod aan diensten dat ze gebruikt bij die bank. Het goede nieuws is dat Triodos Bank wel een zichtrekening aanbiedt voor rechtspersonen.

Divestment!

Instellingen met geld dat ze niet direct nodig hebben, beleggen dit vaak op de beurs. Er wordt daarbij naast staatsobligaties ook geïnvesteerd in grote bedrijven, in verschillende sectoren waaronder bijvoorbeeld de voedings-, de technologische of financiële sector en nog al te vaak ook nog steeds… de fossiele brandstofsector. Ondernemingen of organisaties die bekommerd zijn om duurzaamheid en een leefbare toekomst, zouden echter niet langer moeten investeren in steenkool, olie en gasbedrijven. Als we de klimaatopwarming tot 1,5 graden willen beperken, moet namelijk 80% van alle reserves aan steenkool, olie en gas onder de grond blijven. 

Er zijn al verschillende fondsen en organisaties die het goede voorbeeld gaven:

  • Het Noors Pensioenfonds (het grootste pensioenfonds ter wereld) heeft in 2015 beslist om alle aandelen van bedrijven die minstens 30% van hun omzet uit steenkool halen, te verkopen en overweegt bijkomende stappen.
  • In 2017 besliste UGent onder druk van studenten om 100% duurzaam te beleggen: 90% van de portefeuille gaat in fossielvrije fondsen, 10% wordt in lokale projecten geïnvesteerd.  Zo heeft het geld van UGent een positieve impact op de omgeving.
  • In 2018 besliste te Stda Gent om haar pensioenfondsen geleidelijk en gedeeltelijk te desinvesteren uit fossiele brandstoffen.
  • Ook in eigen land strijdt huisarts Anneleen De Bonte voor een duurzaam pensioen voor zelfstandige zorgverleners. Een van de grootste aanbieders in die sector geeft nu gehoor aan haar oproep.

Inspiratie voor het benaderen van financiële beheerders vind je in de brochure ‘Institutioneel geld aan het werk voor een duurzame toekomst’ die FairFin in opdracht van Transitienetwerk Middenveld maakte (2017). Deze brochure kan je hier downloaden.