Sparen

Als Belgen íets graag doen, is het sparen. Niet langer onder de matras uiteraard, wel op een spaarrekening van een bank. Maar als je toch regelmatig geld weg zet, waarom dan niet op een plek waar er iets zinnigs mee wordt gedaan, zoals een duurzame spaarrekening?

FairFin noemt een spaarrekening duurzaam als die naast correcte ‘uitsluitingscriteria’ (bijv. geen investeringen in fossiele brandstoffbanken en wapens) ook positieve criteria heeft: het geld op deze rekeningen wordt enkel geïnvesteerd in projecten en bedrijven met een vastgestelde sociaal-ecologische meerwaarde. In België zijn er twee banken die een duurzame spaarrekening aanbieden: Triodos Bank en vdk bank. Bij Triodos zijn alle spaarformules duurzaam, bij vdk bank enkel de SpaarPlus rekening. Meer info in de fiches hieronder.

Verplaats je geld gerust naar een duurzame spaarrekening

Als je ervoor kiest je zichtrekening te behouden bij je huidige bank, kan je gerust een duurzame spaarrekening openen bij een andere bank. Vaak is het een verplichting voor mensen met een hypotheek om je salaris of andere vaste inkomsten te laten storten op de zichtrekening bij die bank. Niets houdt je tegen om dit geld direct daarna te verplaatsen naar een duurzame spaarrekening.

"Mijn bank beweert een duurzame spaarrekening te hebben. Klopt dit wel?"

Er is geen wettelijke norm voor begrippen als ‘duurzaam’, ‘groen’ of ‘ethisch’. Elke financiële instelling mag dus zelf beslissen wat ze daaronder verstaat. Er zijn veel ‘duurzame’ bankproducten waarmee nog altijd fossiele brandstoffen worden gefinancierd. Bedenk wat jij belangrijk vindt voor je geld. Dat het niet in wapens of fossiele brandstoffen wordt geïnvesteerd? Dat er een bepaald percentage naar hernieuwbare energie gaat? Dring bij je bankier aan op meer info. Vaak zal hij of zij niet direct het antwoord weten, maar hoe meer vragen er komen hoe meer banken geneigd zullen zijn hieraan tegemoet te komen.

Spaarrekeningen in de Faire Geldwijzer: