Veelgestelde vragen: fiscale attesten

Zoals u weet hebt u recht op een fiscaal attest wanneer u een bedrag van minimum 40 euro op jaarbasis schenkt aan FairFin. De voorlopige erkenning die FairFin daarvoor kreeg van de FOD Financiën (geldig voor giften in 2021 en 2022) werd niet verlengd. Dat betekent dat u voor uw giften in 2023 geen fiscaal attest zal ontvangen. 

Uw gift blijft van fundamenteel belang voor FairFin’s werking. Want we willen ons blijven inzetten als watchdog van de bankensector en structureel werk maken van een financieel systeem op maat van mens en planeet. Uw steun versterkt onze onafhankelijkheid.

Zoals u wellicht al zag in ons jaarbericht van 2021, droegen we het historisch opgebouwde kapitaal van Netwerk Vlaanderen (de voorganger van FairFin) over aan Netwerk Solidariteit, een aparte vzw die het kapitaal zal beheren in de geest van het oorspronkelijke Netwerk Vlaanderen. Daar wordt het zo optimaal en zinvol mogelijk beheerd zodat het bijdraagt aan een meer ecologisch duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving.

Deze overdracht van het historisch vermogen was voor ons een logische beslissing. De vzw Netwerk Vlaanderen nam in haar beginjaren de rol op van sociale crowdfunder. In de tijd van het krekelsparen werd een vermogen opgebouwd dat in de loop der jaren werd geïnvesteerd in waardevolle sociale financiers die op hun manier bijdroegen aan “anders omgaan met geld”, zoals Socrowd, Trividend, Alterfin, incofin en F'in Common.

Hoewel we onze geschiedenis een warm hart toedragen, veranderde FairFin de afgelopen 20 jaar steeds duidelijker in een campagne-organisatie die focust op structurele verandering van het financieel systeem. Het beheer van het historisch vermogen binnen de oorspronkelijke visie van Netwerk, past niet binnen de huidige focus van FairFin en werd daarom overgedragen aan Netwerk Solidariteit. 

Om het financieel systeem structureel te veranderen, focust FairFin zich op drie doelstellingen:

  1. We zijn de watchdog van de bankensector
    Via onderzoek en druk van consumenten dwingen we veranderingen af in het investeringsbeleid van banken. (bijvoorbeeld via www.bankwijzer.be)
  2. We promoten Grondleggers die tonen dat het anders kan
    We zetten organisaties en initiatieven in de kijker die de aanzet geven voor een duurzame, rechtvaardige wereld. Zij tonen heel concreet hoe het echt kan: omgaan met geld op een manier die mens en planeet op de eerste plaats zet. 
  3. We werken aan een breed draagvlak voor een structureel ander financieel systeem
    FairFin pleit voor een strikte regulering van de financiële spelers. Het financieel systeem is te belangrijk voor mens en planeet om in handen te laten van privé-bankiers. FairFin zoekt hoe burgers hier meer inspraak in kunnen krijgen: door te pleiten voor regulering van de financiële sector, door de rol van publieke banken te onderzoeken en te kijken naar centrale banken. (bijvoorbeeld: via de campagne Centrale banken voor het klimaat)

Uiteraard. Net als de voorgaande jaren zijn giften in 2022 fiscaal aftrekbaar. Wanneer u over een heel jaar minstens 40 euro schenkt aan FairFin, hebt u recht op een belastingvermindering van 45% van de gestorte bedragen. In maart 2023 ontvangt u een fiscaal attest voor giften van in totaal minimum 40 euro in 2022.

Nee, u krijgt geen fiscaal attest voor uw gift in 2023. Uw gift blijft van fundamenteel belang voor FairFin’s werking. Want we willen ons blijven inzetten als watchdog van de bankensector en structureel werk maken van een financieel systeem op maat van mens en planeet. Uw steun versterkt onze onafhankelijkheid. Maar je geniet in 2023 niet van een belastingsvoordeel.

We doen ons uiterste best zo snel mogelijk terug een erkenning te krijgen en zijn daarvoor in gesprek met de FOD Financiën. Wanneer we daar meer nieuws over hebben, brengen we u zo snel mogelijk op de hoogte.

FairFin kreeg in 2020 een voorlopige erkenning om fiscale attesten uit te reiken in 2021 en 2022. De fiscus besliste om de erkenning voor 2023 niet te verlengen.

Zoals u wellicht al zag in ons jaarbericht van 2021, droegen we het historisch opgebouwde kapitaal van Netwerk Vlaanderen (de voorganger van FairFin) over aan Netwerk Solidariteit, een aparte vzw die het kapitaal zal beheren in de geest van het oorspronkelijke Netwerk Vlaanderen. De fiscus wil echter dat we dit historisch kapitaal zo snel mogelijk uitgeven in de werking van FairFin. Ook al verliezen we hiermee (tijdelijk) onze erkenning, toch blijft Fairfin trouw aan haar beslissing. De investering in verschillende organisaties die zich in de praktijk inzetten voor een ander financieel systeem blijft tot op vandaag heel erg nodig.

Deze overdracht van het historisch vermogen is voor ons dus een logische beslissing. In de tijd van het krekelsparen werd een vermogen opgebouwd dat in de loop der jaren werd geïnvesteerd in waardevolle sociale financiers die op hun manier bijdroegen aan “anders omgaan met geld”, zoals Socrowd, Trividend, Alterfin, incofin en F'in Common.

Hoewel we onze geschiedenis een warm hart toedragen, veranderde FairFin de afgelopen 20 jaar steeds duidelijker in een campagne-organisatie die focust op structurele verandering van het financieel systeem. Het beheer van het historisch vermogen binnen de oorspronkelijke visie van Netwerk, past niet binnen de huidige focus van FairFin en werd daarom overgedragen aan Netwerk Solidariteit.

Het kapitaal, dat werd opgebouwd ten tijde van het Krekelsparen, werd geïnvesteerd in verschillende duurzame coöperaties en instellingen. Dit kapitaal wordt nu beheerd door Netwerk Solidariteit.

  • 170.000 euro liquide middelen 
  • 10.000 aandelen categorie A in Socrowd
  • 616 aandelen in Alterfin
  • 20 aandelen in incofin
  • 225 aandelen in Trividend - Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie
  • 50 aandelen in New B
  • 777,72 certificaten van aandelen uitgegeven door Triodos Bank
  • 25 aandelen in F'in Common

Netwerk Solidariteit (vzw met ondernemingsnummer 473.325.752) is een vzw die in 2015 werd opgericht.  Daarin werd een groot deel van het historisch opgebouwde kapitaal ondergebracht. Het beheer van het kapitaal zal gebeuren op basis van het Manifest van FairFin en een Theory of Change die door de Algemene Vergadering en andere stakeholders in de loop van 2021 en 2022 werd uitgewerkt. Het proces voor nieuwe statuten en bestuur van Netwerk Solidariteit wordt opgestart in 2022 en zal afgerond worden in 2023.

Huidige statutaire doelstelling Netwerk Solidariteit: “De vereniging heeft tot doel om fondsen te werven ter financiering van economische en socio-culturele projecten van Vlaanderen en Brussel die, volgens het manifest van Netwerk Vlaanderen vzw vermelde criteria, streven naar zelfbeheer in een mens- en milieuvriendelijke omgeving. Zij zoekt daarbij naar financieringsvormen die het “anders omgaan met geld” bevorderen.”

Door de jaren heen is FairFin veranderd van een sociale crowdfunding organisatie naar een campagne-organisatie. Vandaag willen we al onze energie steken in de watchdog van de bankensector zijn en in het structureel werk maken van een financieel systeem op maat van mens en planeet. FairFin vond het nu dus tijd om het beheer van dit vermogen over te laten aan onze partner Netwerk Solidariteit. Zodat de investering in verschillende organisaties die zich in de praktijk inzetten voor een ander financieel systeem blijft bestaan.

Nog vragen?

Mail ons via lieve.vandijck@fairfin.be