Bossen beschermen ons tegen hitte, droogte, overvloedige neerslag en overstromingen. Ze houden enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht en vormen zo een onmisbare klimaatbuffer. Ook zijn talloze producten uit ons dagelijks leven afhankelijk van gezonde bossen wereldwijd: van hout tot koffie en van rubber tot cacao.
Bos blijft echter aan schrikbarend tempo verdwijnen: ieder jaar gaat er een gebied groter dan België aan onvervangbaar tropisch oerwoud tegen de vlakte. De gevolgen zijn catastrofaal, niet alleen voor lokale ecosystemen en gemeenschappen, maar ook voor de leefbaarheid van de hele planeet.
Ieder jaar gaat er een gebied groter dan België aan tropisch oerwoud tegen de vlakte.
De financiële sector speelt een belangrijke rol in het aanjagen van ontbossing, blijkt uit internationaal onderzoek. Door te investeren of geld te lenen aan bedrijven die betrokken zijn bij het vernietigen van bos om plaats te maken voor landbouwgrond en plantages, versterken banken de economische druk op het bos. Ook Belgisch spaargeld draagt hieraan bij, concludeerden FairFin en BOS+ in een gezamenlijk rapport.
Sterke wetgeving is nodig
Vrijwillige initiatieven en engagementen zijn niet genoeg. Om deze schadelijke geldstroom af te remmen, is ingrijpen door de overheid essentieel. Er moet een wetgevend kader komen dat ervoor zorgt dat banken transparant zijn en verantwoordelijkheid nemen voor hun bijdrage aan ontbossing.