Wereldwijd verdwijnt bos aan een schrikbarend tempo, met catastrofale gevolgen, voor mens, natuur én economie. Ondanks de verwoestende impact op klimaat, biodiversiteit en lokale gemeenschappen, blijven Belgische banken miljarden investeren in bedrijven die bijdragen aan de vernietiging van bos, laten we zien in ons nieuwe rapport.
Samen met BOS+ voerde FairFin daarom actie aan de Financietoren: minister Jambon moet zich sterk maken aan de kant van het bos!
Sinds 2016 gaven financiële instellingen in België bijna 20 miljard euro aan kredieten aan bedrijven met een hoog risico op ontbossing. Ook investeren ze meer dan 276 miljoen euro in aandelen van deze bedrijven. Er is bovendien geen afname in de omvang van deze geldstromen te bespeuren.
Dat blijkt uit het nieuwe rapport dat we samen met BOS+ schreven, waarin we ook laten zien dat de wetgeving rond duurzame financiering compleet tekortschiet op het gebied van ontbossing.
Ontbossing: een ramp met wereldwijde gevolgen
Bossen beschermen ons tegen hitte, droogte en overstromingen, slaan enorme hoeveelheden CO₂ op en bieden een thuis aan talloze dier- en plantensoorten. Toch verdwijnen ze in een verontrustend tempo. Elk jaar verliest de wereld een gebied ter grootte van België aan onvervangbaar tropisch regenwoud , voornamelijk om plaats te maken voor de productie van vlees, veevoer, palmolie, cacao, koffie en andere gewassen. Dit leidt niet alleen tot ecologische verwoesting, maar ook tot de gedwongen verplaatsing van gemeenschappen én gigantische economische en financiële schade.
Vrijwillige engagementen falen
De cijfers laten zien dat er geen enkele afname is in de geldstroom naar ontbossing, ondanks talloze vrijwillige initiatieven en duurzame beloftes. Banken blijven investeren in risicovolle sectoren zonder enige harde verplichting om hun impact te beperken. Ook is er een groot gebrek aan transparantie rond deze geldstromen, waardoor veel spaarders niet beseffen dat hun geld mogelijk bijdraagt aan de vernietiging van tropische bossen.
De rol van belgisch spaargeld
Ook Belgische banken blijven miljarden investeren in bedrijven met een hoog risico om bij te dragen aan ontbossing.
In ons onderzoek ontdekten we onder andere dat BNP Paribas en ING omvangrijke financiële relaties onderhouden met beruchte vleesproducenten als JBS en Marfrig, die beiden consequent gelinkt worden aan ontbossing en mensenrechtenschendingen. Volgens onze data gaf de Franse grootbank gaf 329 miljoen euro aan kredieten aan Marfrig, terwijl ING zelfs voor 624 miljoen euro aan kredietdiensten leverde aan de Braziliaanse vleesgigant JBS.
Maar ook de volledig Belgische bank KBC heeft honderden miljoenen aan kredieten en investeringen aan bedrijven gelinkt aan ontbossing. KBC stopt voornamelijk haar geld in de controversiële sojahandelaar Bunge: sinds 2016 gaf de bank 211 miljoen aan kredieten en ook heeft KBC 17 miljoen aan Bunge aandelen.
Politiek moet ingrijpen
Daarom roepen we beleidsmakers op om niet in te geven aan de roep om deregulering. De politiek moet juist strenge wetgeving op touw zetten die banken verplicht verantwoordelijkheid te nemen. Transparante geldstromen, investeringen in duurzaam bosbeheer en een strikte zorgplicht zijn noodzakelijk om de vernietiging van onmisbare bossen te stoppen. België kan niet achterblijven: het is tijd om geldstromen uit ontbossing te halen en bossen een toekomst te geven.
Op vrijdag 28 maart voerde FairFin samen met BOS+ actie aan de Financietoren. We riepen 'Sterke Jan' op om zijn bijnaam waar te maken, en zich in te zetten aan de kant van het bos. Hoewel Jambon zelf uiteindelijk niet is komen opdagen, heeft een kabinetsmedewerker ons rapport in ontvangst genomen.
We blijven de komende weken dan ook druk zetten op Jambon en andere politici, om werk te maken van écht beleid tegen de financiering van ontbossing. Help jij ook mee?